Scroll Top
Lodderstraat 18, 2880 Bornem

Troeven

01

VLAKELASTISCH VS PUNTELASTISCH

Het grote voordeel van een vlakelastische vloer is dat deze een veel groter schokabsorberend vermogen heeft. De waarden van een puntelastische vloer zitten tussen de 25 en 45% afhankelijk van de dikte van de rubber of PVC onderlaag. Vlakelastische vloeren zitten met hogere waarden tussen de 45 en 75%. Belangrijk hierbij is dat een vloer met een hoog schokabsorberend vermogen gaat zorgen voor minder blessures. Dit is ook zeer belangrijk voor kinderen, van wie de gewrichten, beenderen en spierpezen nog in de groeifase zitten. Ook voor de leerkracht en trainer die dag in dag uit op de sportvloer werken, zorgt dit type sportvloer voor een geringere belasting van gewrichten en rug. Het risico van blessures en op langer termijn arbeidsongeschiktheid, is bij het gebruik van vlakelastische sportvloeren beduidend lager.

02

TOPLAAG

Ook de keuze van toplaag is belangrijk: de stroefheid van de vloer mag niet te weinig, maar ook zeker niet te veel zijn. Een sportschoen moet kunnen draaien en schuiven over de vloer zodat extra belasting (enkels en knieën) vermeden wordt. Ook moet de vloer in vochtige toestand voldoende stroef blijven. Een linoleum toplaag voldoet aan deze voorwaarden en dit in tegenstelling tot een PU-coating dewelke beduidend stroever is, maar in vochtige toestand dan weer zeer glad. Het risico van ligament- en spierblessures ligt bij een PU-vloer dan ook veel hoger.
Op vlak van de toplaag speelt het ecologische aspect toch ook wel een grote rol. PVC en Polyurethaan (PU) hebben een weinig benijdenswaardige milieureputatie (moeilijk afbreekbaar en toxisch bij verbranding). Eik, beuk, linoleum (gemaakt uit kurk, oliën en harsen) zijn dan weer zeer degelijke en mooie natuurproducten. Een ander, veel voorkomend type blessure zijn huidverbranding veroorzaakt door het glijden over de vloer bij een sliding. Een vloer met een hoog percentage aan natuurlijke grondstoffen, goede warmtegeleiding en een licht gestructureerd oppervlak geeft hierbij de beste bescherming.

03

DUURZAAMHEID

Hierbij leggen wij graag de nadruk op de verende onderlaag. De 15mm schuim, gebruikt bij het Ergofer 2.0 systeem, garandeert een levenslange veerkracht. Dit t.o.v. rubber en PVC, dewelke na x-aantal jaren aan veerkracht zal inboeten. De Ergofer sportvloer wordt zwevend aangebracht, dus los van een vlakke ondergrond, waardoor hechtingsproblemen niet voorkomen. Door de hoge schokdemping wordt de ondervloer niet of nauwelijks belast, zodat er geen oneffenheden ontstaan zoals bij ondervloeren van puntelastische systemen. Renovatie na verloop van jaren is niet nodig, omdat er geen merkbare slijtage optreedt. Dit is een enorme kostensparing voor de beherende instantie. een levensduur voor het Ergofer systeem kan dan ook worden gesteld op 20 tot 25 jaar.

04

KWALITEIT VAN DE MATERIALEN

De totale systeemhoogte is slechts 21mm. Dit zorgt voor een lage instap aan de hoofdingang (en andere in- en uitgangen) naar de zaal toe. Aan de overgangen wordt een speciaal ontworpen overgangsprofiel geplaatst. Het systeem type Ergofer 2.0 heeft een volledige egale verlijming (t.o.v. andere systemen die enkel tand – en groef verlijmd zijn). Dit wil zeggen dat de vloer op elk punt eenzelfde veerkracht, indruk, balrestitutie,… zal hebben. De volledige verlijming zorgt ook voor extra stevigheid van het gehele systeem.
Voordelen van staal t.o.v. hout:
– Staal rot niet, roest niet en is ongevoelig voor knaagdieren, schimmels en bacteriën
– Staal is vochtongevoelig en stabiel onder alle atmosferische omstandigheden
– Staal is van nature onbrandbaar

05

Ergofer 2.0 voor kinderen

Uit een studie van de professoren Müller en Denoth blijkt dat krachtafbouw en de verticale vervorming van een sportvloer de belangrijkste elementen zijn van een sportvloer. Met een kracht afbouw van 54% en een vervorming van 3,7 mm scoort ErgoFer 2.0 uitzonderlijk goed.
Een grote krachtafbouw is belangrijk om de groeischijven en botvliezen van de kinderen maximaal te beschermen. De verticale vervorming zorgt ervoor dat het lichaam van het kind de tijd krijgt om de schokken tijdens het sporten te verwerken. Micro-trauma’s worden hierdoor tot een minimum herleidt.
Er bestaat een grote misvatting over het feit dat vlak elastische sportvloeren niet geschikt zouden zijn voor kinderen. Kinderen wegen minder en daardoor zou het effect van een vlakverende vloer bij kinderen veel minder spelen. Het is niet zozeer het gewicht van het kind dat speelt. Kinderen hebben kleinere contactoppervlakken waardoor de impact op de vloer bijna even groot is als dat van een volwassene. Dit speelt zeker mee als een kind zou vallen.
Daarboven zijn de gebruikte drukverdelingsplaten vij de ErgoFer 2.0 zo gekozen dat ze uitermate licht zijn, een veel hogere flexibiliteit hebben dan houten platen en door de kleine dikte, slechts 2mm, veel sneller reageren. Hierdoor is de ErgoFer 2.0 een vlakverende vloer met punt elastische eigenschappen die het beste van beide types combineert.

Materialen
1

Zowel bij nieuwe projecten als bij renovaties is Topfloor ErgoFer door zijn beperkte opbouwhoogte een uitstekende keuze. In vele gevallen kan de vloer bovenop de bestaande vloer gelegd worden. Hierdoor vermijd je risicovolle en dure uitbraakwerken. Op een dampdichte folie worden de schokabsorberende foam-matten gelegd.

Hierop worden 2 soepele staalplaten van 1mm verlijmd. De toplaag bestaande uit linoleum werd speciaal voor sportvloeren ontwikkeld en beschikt over uitstekende kwaliteiten. LINOLEUM is een ecologisch product, voelt warm aan en beschikt over antibacteriële eigenschappen. Met meer dan 20 diverse kleuren en motieven vindt iedereen een esthetische en levendige oplossing voor zijn/haar sporthal.